In het lang

De galajurk draag je niet zomaar en is niet voor elke gelegenheid geschikt. Het is de formele jurk en draag je niet zomaar naar een feestje.

Wat en waarvoor

Wanneer koop je een galajurk? Als de gelegenheid daarom vraagt. Dat kan een bal zijn, maar ook een formeel diner of een bruiloft. Vaak staat op een uitnodiging of een gelegenheid formal dress vereist of niet. Als dat wel zo is, is een galajurk op zijn plaats. De aankoop is wel een dingetje, want zoiets schaf je niet zomaar aan en je wilt het bij voorkeur iets vaker dragen dan die ene keer.

Lang of toch niet

Tegenwoordig worden er ook jurken verkocht die tot de knie of daarboven komen. Feitelijk is dat geen galajurk, een galajurk komt tot over de enkels. Een galajurk wordt ook wel ‘in het lang gaan” genoemd en niet voor niets.
Eigenlijk is de galajurk de tegenhanger van de smoking of het rokkostuum voor de man. Het is een formele aankleding waarbij het traditioneel niet oké is om de benen te laten zien. Daar is wel wat op aan te merken, want een mooie lange jurk met een split, waarbij de benen dus wel te zien zijn, kan prima.

Welke jurk?

De galajurk kies je niet zomaar en niet elke jurk is voor elke gelegenheid geschikt. Om een mooie jurk uit te zoeken, is het van belang om goed te kijken waarvoor het is en wat je zelf wilt. Om te beginnen moet je goed kijken welk model jurk bij je past, want niet iedereen staat hetzelfde model. Er zijn ontzettend veel modellen waarbij er voor iedere vrouw wel een is die de positieve kanten benadrukt.
Maar ook de gelegenheid is belangrijk. Bij een formele bruiloft wil je te allen tijde vermijden dat jouw jurk mooier is dan die van de bruid. Bij een studentengala bijvoorbeeld mag het best een opvallende jurk zijn, met veel glitter en glamour.
Er zijn genoeg galajurken te koop, ook voor elke portemonnee, maar het loont om eens goed rond te kijken voor je er een aanschaft. Een galajurk is een bijzondere aanschaf die je niet zo vaak zult doen.