Site icon Porch People

Veilig shoppen op Aliexpress doe je zo

Online winkelen kan een mijnenveld zijn, en bij de Chinese winkel AliExpress is dat niet anders. Wat is AliExpress en hoe beschermt het kopers?
vrouw die online winkelt

Het is niet altijd gemakkelijk om veilig te blijven terwijl je online winkelt. Voor elke legitieme, gerenommeerde site zijn er honderden die je geld willen aannemen en naar de heuvels vluchten, om nooit meer gezien of van gehoord te worden.

Als je veilig wilt blijven, is het belangrijk onderzoek te doen naar de site waar je je aankopen doet. Neem bijvoorbeeld AliExpress. Hoe beschermt het kopers? Is het gemakkelijk om oplichting te vermijden? Hoe gaat de site om met geschillen en terugbetalingen?

Laten we dus eens in de wereld van AliExpress duiken en een paar van die vragen beantwoorden.

Wat is AliExpress?

AliExpress is onderdeel van de Alibaba Groep. De groep is een Chinees eCommerce bedrijf dat een verscheidenheid aan detailhandelsdiensten aanbiedt aan bedrijven en consumenten over de hele wereld. In april 2016 haalde het Walmart in om de grootste detailhandelaar ter wereld te worden.

Alibaba lanceerde zijn onderafdeling AliExpress in 2010. Het is een online-only bedrijf dat vooral Chinese producten verkoopt. Het werkt meer als eBay dan als Amazon; het is een host platform dat bedrijven van derden hun waren laat verkopen. Het verkoopt zelf geen producten.

1. Kopen bij AliExpress: Bescherming van kopers

Online kopen brengt inherente risico’s met zich mee. In tegenstelling tot boodschappen doen in een fysieke winkel, kun je het artikel vóór de aankoop niet zien.

Dit neemt een belangrijk deel van het koopproces weg. Je kunt niet aan een product voelen om de bouwkwaliteit te testen, of een elektronisch artikel controleren om zeker te zijn dat alle functies werken zoals beschreven.

Als je een bekend merk koopt, kun je online recensies lezen of zelfs naar fysieke winkels gaan om dit probleem te ondervangen.

Maar is AliExpress veilig om voor aankopen te gebruiken? Veel van de goedkope white-label Chinese producten op AliExpress zijn immers niet in winkels verkrijgbaar; je bent op jezelf aangewezen. Normaal gesproken maak je je beslissing uitsluitend op basis van de beschrijving en een paar foto’s. Het is dus van vitaal belang dat de site een degelijk beleid ter bescherming van de koper heeft.

Gelukkig is dat zo. Het bedrijf biedt twee belangrijke garanties:

Een volledige terugbetaling als je je bestelling niet ontvangt: als het artikel niet komt opdagen, of zelfs als het niet aankomt binnen de termijn die de verkoper opgeeft, kun je een volledige terugbetaling aanvragen. Je krijgt binnen 15 dagen een volledige terugbetaling.
Een volledige of gedeeltelijke terugbetaling als het artikel niet is zoals beschreven: als je aankoop aanzienlijk verschilt van wat je verwachtte, heb je twee mogelijkheden. Je kunt het artikel terugsturen voor een volledige terugbetaling of het artikel houden en een gedeeltelijke terugbetaling krijgen.

Tip: Hoe kunt u betalen op AliExpress?

2. Hoe geschillen op AliExpress oplossen

Helaas is, net als bij andere eCommerce sites, een terugbetaling krijgen voor een ontbrekend, gebrekkig of verkeerd artikel niet zo eenvoudig als klikken op een “Terugbetalen” knop. Er is een hele geschillenprocedure die je moet doorlopen.

Op AliExpress verloopt de geschillenprocedure in drie stappen:

Eerst moet je contact opnemen met de verkoper en je probleem rechtstreeks aan hem voorleggen. Als je een geschil aankaart voordat de bestelling voltooid is, of meer dan 15 dagen na de voltooiing ervan, is dit de enige mogelijkheid die je hebt.

Als je nog in het stadium vóór de voltooiing van de bestelling bent en de verkoper weigert mee te werken, moet je wachten tot de bestelling gesloten is en het probleem met AliExpress aankaarten. Helaas, als je de 15 dagen voorbij bent en de verkoper weigert mee te werken, heb je geen andere keus meer.

Ten tweede, als je binnen de 15 dagen bent en je bent niet tevreden met het antwoord van de verkoper, kun je een geschil-ticket openen. Dit maakt de procedure formeel.

Ten derde, als je niet tevreden bent met de formele besprekingen, kun je de kwestie escaleren naar AliExpress. Die treedt dan op als bemiddelaar tussen jou en de verkoper om tot een oplossing te komen.

3. Een betrouwbare verkoper vinden: De Feedback Pagina

De gemakkelijkste manier om het gebruik van de terugbetalings- en geschillenkanalen te vermijden is een gerenommeerde verkoper te vinden. Dat maakt bestellen bij AliExpress veel minder zorgelijk. Als duizenden tevreden klanten de verkoper in het verleden al gebruikt hebben, loop je veel minder kans op problemen.

De meest voor de hand liggende manier om een verkoper te controleren is hun geschiedenis te bekijken. Klik op de pagina van een verkoper op het tabblad Feedback voor een volledig overzicht. Om veilig goedkope tech van Chinese sites te kopen is het controleren van de feedback van verkopers essentieel.

Elke verkoper heeft een Positief Feedback percentage en een Feedback Score. De Feedback Score is de som van alle beoordelingen, omgezet in punten. Vier- en vijf-sterren beoordelingen zijn één punt waard, drie sterren zijn nul waard, en één- en twee-sterren beoordelingen trekken één punt af.

Verderop op de pagina zie je sterrenbeoordelingen onderverdeeld in Voorwerpen zoals beschreven, Communicatie, en Verzendsnelheid. Voor elke subcategorie kun je zien of de verkoper in kwestie boven of onder het site gemiddelde zit.

Tenslotte zie je onderaan de pagina een historische blik op hun scores, samen met koperscommentaar.

4. Controleer garanties van verkopers

Verkopers kunnen kopers ook specifieke garanties bieden. Als algemene regel geldt dat hoe meer garanties er gegeven worden, hoe zekerder je van je aankoop kunt zijn. Ook hier helpt het om van AliExpress een meer betrouwbare winkel te maken.

Verkopers bieden garanties per artikel. Het is niet omdat ze veel garanties op een bepaald product geven, dat diezelfde garanties ook voor hun hele catalogus gelden. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voor je je vastlegt.

Er zijn vier verschillende garanties die verkopers kunnen bieden:

Tijdige levering. De verkoper belooft een volledige terugbetaling als je aankoop niet op een vooraf afgesproken tijd aankomt.
Retourzendingen en terugbetaling. De verkoper belooft een volledige terugbetaling als het product niet is zoals beschreven.
Binnenlandse Retourzendingen. De verkoper heeft een magazijn in je land. Je kunt er je retouren naartoe sturen zonder je zorgen te hoeven maken over verzendkosten of douanekosten.

Gegarandeerd echt. Als je een duur elektronisch artikel koopt, is dit iets om op te letten. Het betekent dat het artikel door AliExpress zelf als echt is geverifieerd.

Om te zien welke garanties er voor een bepaald artikel zijn, kijk je naar de informatie over kopersbescherming in het Quick Info gedeelte van de productpagina, of klik je op de tab Verkopersgaranties onder de productafbeelding.

5. Wees een slimme shopper om fraude te voorkomen

Hoeveel beveiliging de site ook aanbrengt, je moet altijd enige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden.

AliExpress geeft een aantal handige tips om frauduleuze verkoop te voorkomen. De meeste ervan zijn gezond verstand, maar het is toch verstandig om er een paar in herinnering te brengen:

Als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Sorry, maar je krijgt niet de nieuwste iPhone voor $10. Waarschijnlijk koop je in plaats daarvan een iPhone sleutelhanger. Kijk de kleine lettertjes na.
Stuur nooit geld naar de bankrekening van een verkoper. Als een verkoper wil dat je geld rechtstreeks naar hem stuurt in plaats van via AliExpress, ga dan niet verder. Geld buiten AliExpress om sturen betekent dat de site je niet dekt onder zijn kopersbescherming.
Bevestig de levering niet voor je de bestelling ontvangen hebt. Zeg nooit dat je een artikel ontvangen hebt voordat het in je bezit is en je het grondig op problemen gecontroleerd hebt.

Je moet je ook bewust zijn van iets dat formjacking heet, telkens als je online winkelt. Kijk hier wat formjacking precies is en hoe je het kunt vermijden als je meer wilt weten.

Lees ook eens: Alles wat je moet weten over kopen bij Chinese webshops en de nieuwe btw-regeling vanaf 1 juli 2021

Kun je AliExpress vertrouwen?

Chinese producten hebben vaak de oneerlijke reputatie goedkoop en van slechte kwaliteit te zijn. Dat is niet waar. Veel van de producten op AliExpress zijn goed gemaakt en verkrijgbaar voor een fractie van wat je voor een equivalent artikel in de winkels in Noord-Amerika of Europa zou betalen.

Het is een geweldige manier om veilig online te kopen; je moet alleen dezelfde voorzichtigheid in acht nemen als bij andere online shopping sites.

Exit mobile version